doktersassistente

Vervolgopleidingen

Na de MBO-opleiding Doktersassistent kun je uit verschillende vervolgopleidingen kiezen. Het is mogelijk om een HBO-opleiding te gaan doen, een opleiding tot praktijkbegeleider te volgen of een opleiding op het gebied van organisatie en management.

• HBO-opleiding

Je kan na je MBO-opleiding een HBO-opleiding volgen. Er zijn verschillende HBO-opleidingen die goed aansluiten op de MBO-opleiding tot doktersassistent, bijvoorbeeld de HBO-opleiding Verpleegkunde of de opleiding Fysiotherapie.

Een fysiotherapeut behandelt patiënten met verschillende lichamelijke klachten. Niet met alleen pijnklachten komen mensen bij een fysiotherapeut terecht, ook voor de behandeling van beperkingen in het bewegen of ademhalingsproblemen.

Als HBO-verpleegkundige kom je met allerlei mensen in aanraking. Naast medische handelingen als het verzorgen van infusen, wonden of injecties, heb je regelmatig overleg met andere professionals zoals fysiotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers en artsen. De LOI biedt – in samenwerking met Hogeschool Windesheim – de opleiding HBO-Verpleegkunde aan via een online leeromgeving. Deze opleiding duurt twee jaar.

• Praktijkopleider

Je kan ook de opleiding tot praktijkopleider volgen. Als praktijkopleider heb je een belangrijke rol, want je begeleidt stagairs binnen je eigen organisatie. Goede communicatie is essentieel bij praktijkbegeleiding: luisteren, feedback geven en coachen is hierbij van groot belang. Gesprekstechnieken maken dan ook een belangrijk onderdeel van de opleiding. Als je eenmaal praktijkopleider bent kun je met ervaring weer doorgroeien naar andere functies. Vind je het leuk om anderen iets te leren? Dan is de vervolgopleiding Praktijkbegeleider misschien wel iets voor jou.

• Specialiseren

Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een specialistische vervolgopleiding. Hierbij kan je denken aan een opleiding in een bepaalde medische richting. Zo kan je kiezen voor specialistisch (dokters)assistent op een ziekenhuisafdeling, zoals de kinderafdeling of de intensive care. Buiten het ziekenhuis zijn de mogelijkheden ook talrijk: denk hierbij bijvoorbeeld aan de GGD, een arbodienst een brandwonden- of een dialysecentrum.

Ook kan je kiezen voor een vervolgopleiding op het gebied van management en organisatie. Zo kan je de opleiding Management in de Zorg in Leiden bijvoorbeeld in deeltijd volgen. Na deze opleiding wordt je beleidsmedewerker, teamleider of manager in de zorg.