doktersassistente


Doktersassistente – je bent 30 jaar of ouder

30 jaar en ouderJe hebt een leeftijd van 30 jaar of ouder en je bent aan het werk of je wilt weer gaan werken. Het kan zijn dan je al binnen de gezondheidszorg aan het werk bent en een overstap wilt maken of dat je in een hele andere branch werkzaam bent. Hieronder vind je alle informatie om de opleiding tot doktersassistente te kunnen volgen.

Vooropleiding

De opleiding tot doktersassistent is een middelbare beroepsopleiding op niveau 4. De opleiding kan gevolgd worden met een VMBO- of gelijkwaardig diploma.

    • VMBO met de leerweg: theoretische, de gemengde of de kaderberoepsgerichte
    • LBO/VBO minimaal drie vakken op C-niveau (waaronder Nederlands en één van de exacte vakken) en de overige vakken op B-niveau.
    • MAVO met het liefst natuurkunde, scheikunde, wiskunde of biologie in je vakkenpakket
    • Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO

Beroepsopleidende leerweg (BOL)

Een opleiding via BOL betekent dat je overdag naar school gaat en stage loopt. De opleiding duurt 3 jaar en wanneer je stage loopt kan het zijn dat je een stagevergoeding ontvangt. Je komt alleen in aanmerking voor studiefinanciering als je deze al, op uiterlijk je 29e, hebt aangevraagd. Je kunt er dan onafgebroken en tot maximaal zeven jaar nog gebruik van maken bij deze opleiding. Wel moet je over de nederlandse nationaliteit beschikken (voor uitzonderingen zie het het nationaliteitenschema op de website van DUO of je kan hiernaar informeren bij één van de servicekantoren.

Opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Bij de beroepsbegeleidende leerweg ligt de nadruk op het in de praktijk opdoen van ervaring je werkt meerdere dagen in de week en gaat één dag per week naar school voor de theorie. Dit betekent dus wel dat het behoorlijk intensief is om alle theorie goed bij te houden. Je hebt geen recht op een studiefinanciering omdat je meerdere dagen in de week werkt en hiervoor een salaris ontvangt.

Stage bij leerbedrijf

Wanneer je de Beroeps Begeleidende Leerweg volgt moet je zelf een stagebedrijf vinden waar je minimaal twee dagen per week werkt. De ROC’s en opleidingsinstituten kunnen je daar meestal wel bij helpen. En als je huidige baan aansluit bij de opleiding van Doktersassistente kan je vaak daar ook de stage volgen. De stageplek moet wel zijn goedgekeurd door Calibris, een landelijk orgaan die o.a. de kwaliteit van de opleiding bewaakt. Kan of wil  je geen stage lopen, dan zijn er ook opleidingsinstituten waar je de basis-opleiding voor doktersassistente kan volgen waar geen stage voor nodig is.

 

Aanmelden voor de opleiding

Lees hier alles over de opleidingsmogelijkheden