doktersassistente

Doktersassistente – jonger dan 18 jaar

Je bent jonger dan 18 jaar en waarschijnlijklezende student zit je nog op school en ben je aan het kijken wat je hierna wilt gaan doen.

Hieronder vind je bij ‘Vooropleiding’ de opleidingen die je minimaal moet hebben gedaan om de opleiding van doktersassistente te kunnen volgen. Ook kan je lezen op welke manieren je de opleiding kan volgen.

Vooropleiding

De opleiding tot doktersassistent is een middelbare beroepsopleiding op niveau 4. De opleiding kan gevolgd worden met een VMBO- of gelijkwaardig diploma.

    • VMBO met de leerweg: theoretische, de gemengde of de kaderberoepsgerichte
    • LBO/VBO minimaal drie vakken op C-niveau (waaronder Nederlands en één van de exacte vakken) en de overige vakken op B-niveau.
    • MAVO met het liefst natuurkunde, scheikunde, wiskunde of biologie in je vakkenpakket
    • Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO

Beroepsopleidende leerweg (BOL)

Een opleiding via BOL betekent dat je overdag naar school gaat en stage loopt. De opleiding duurt 3 jaar en kan vanaf je 16e jaar gevolgd worden. Als je stage loopt kan het zijn dat je een stagevergoeding ontvangt. Zolang je geen 18 bent betaal je alleen de boeken, ander onderwijsmateriaal en eventuele excursies. Deze kosten kunnen via de Wet Tegenmoetkoming Schoolkosten vergoed worden maar dat ligt aan het inkomen van je ouder(s). Op de site van DUO; Dienst Uitvoering Onderwijs vind je een rekenhulp waarmee de tegemoetkoming bekeken kan worden.

Opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Omdat je jonger bent dan 18 jaar is het belangrijk om te weten dat er voor deze leerweg, afhankelijk van het Regionaal Opleidings Centrum (ROC), gewerkt wordt met een minimum leeftijd. Deze verschilt per Regionaal Opleidingscentrum (ROC) maar het kan zijn dat je minimaal 21 jaar moet zijn.

Je werkt 3 dagen. Gaat één dag in de week naar school. Je bent ook nog een dag kwijt aan huiswerk en leren. Zeker als je nog jonger bent dan 18 jaar is het best wel intensief om de beroepsbelegeleidende leerweg te volgen. Aangeraden wordt dan ook om de beroepsopleidende leerweg te volgen.

Aanmelden voor de opleiding

Lees hier alles over de opleidingsmogelijkheden