doktersassistente

Doktersassistente – volwassenen

30 jaar en ouderWanneer je als volwassenen op zoek bent naar informatie over de opleiding tot doktersassistente dan kan je deze  informatie vinden gerangschikt op leeftijdsgroep. Onderstaand vind je informatie over het volgen van de opleiding tot doktersassistente via de beroepsbegeleidende leerweg.

 Vooropleiding

De opleiding tot doktersassistent is een middelbare beroepsopleiding op niveau 4. De opleiding kan gevolgd worden met een VMBO- of gelijkwaardig diploma.

    • VMBO met de leerweg: theoretische, de gemengde of de kaderberoepsgerichte
    • LBO/VBO minimaal drie vakken op C-niveau (waaronder Nederlands en één van de exacte vakken) en de overige vakken op B-niveau.
    • MAVO met het liefst natuurkunde, scheikunde, wiskunde of biologie in je vakkenpakket
    • Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO

Opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Als volwassenen is de beroepsbegeleidende leerweg ideaal omdat je niet de hele week in de schoolbanken zit maar direct in de praktijk ervaring opdoet.  Wel heb je één dag in de week theorie. Dat maakt wel dat je zelf de discipline moet kunnen opbrengen om theorie goed bij te houden. Omdat je meerdere dagen in de week werkt ontvang je hiervoor wel een salaris, van een studiefinanciering is dus zoiezo geen sprake.

Stage bij leerbedrijf

Wanneer je de Beroeps Begeleidende Leerweg volgt is het de bedoeling dat je zelf een stagebedrijf regelt waar je minimaal twee dagen per week werkt. De ROC’s en opleidingsinstituten kunnen meestal wel helpen bij het vinden van een geschikte stageplek. Als je huidige baan eventueel aansluit bij de opleiding van Doktersassistente kan je vaak daar ook de stage volgen. De stageplek moet wel zijn goedgekeurd door Calibris, een landelijk orgaan die o.a. de kwaliteit van de opleiding bewaakt. Indien je geen stage wilt of kan lopen, zijn er ook opleidingsinstituten waar je de basis-opleiding voor doktersassistente kan volgen. Hier is geen stage voor vereist en krijg je toch een indruk  van de functie van doktersassistente.

 

Aanmelden voor de opleiding

Lees hier alles over de opleidingsmogelijkheden